måndag 17 augusti 2009

New York-vantar eller var det Rättviksvantar #2?


När Rättviksvantarna är färdiga ska de förpackas i ett litet paket och skickas över Atlanten till min vän M i New York. Eftersom jag är minst lika mycket skyskraperomantiker som fäbodromantiker gillar jag tanken att hon kommer använda dem på Manhattan.

5 kommentarer:

Dödergök sa...

Och jag gillar kontraster och det kan ju knappast bli mer kontrastfullt. En mycket schysst tanke må jag säga.

Vantarna är ju så klart tokfina, kanske dags att sticka någonting mer traditionellt till mig själv efter påsömshalvvantarna.

Mamma P sa...

å! jag är också lika mycket skyskraperomantiker som fäbodromantiker! Tack för att du kom på att man kan vara det ;P
Underbart med rättviksvantar på manhattan. det ger ju fjärilar i magen!

Snuttan sa...

Haha, vantarna sjunger: "Start spreading the news, Im leaving today
I want to be a part of it - New York, New York..."

Susanne sa...

Som vanligt står jag med hakan i marken och dreglar över finfina alster.
Hur många maskor la du upp till halvvantarna och vilken storlek på stickor användes? Samma fråga gäller även rättviksvantarna. (Får jag bara lite stödpunkter att luta mig mot så ska jag nog kunna klura ut resten själv)

Kristina sa...

Tack allihopa, jag blir så glad för era kommentarer :)!

Susanne - Till halvvantarna lade jag upp 112 maskor på 1,75 mm stickor men efter att ha stickat mönstret på mudden gick jag ned till ca 65 maskor över handleden, där de sitter ganska tajt. Minskningarna gjorde jag utspridda över 6 varv. Sedan ökade jag igen till 78 maskor på två varv innan jag började med tumkilen, en ökning per varv i 16 varv och sedan rätstickning (utan ökning) i ca 10 varv. 22 maskor sattes på tråd till tumkilen och 6 nya maskor lades upp (78 maskor totalt) och sedan var det bara rätstickning tills vanten är lång nog :)! Tummen stickades på 30 maskor, 22+6+ 2 extra som jag plockade upp i tumgreppet).
Rättviksvantarna är lite liknande men där använder jag 2 mm stickor och lägger upp 80 maskor för att sedan öka till 160 maskor i mudden och sedan minska till 70 maskor i själva vanten efter mudden.
JAg ska försöka skriva en mindre virrig beskrivning senare i veckan :):